Slavní rodáci Novopacka – 1. díl

Jeden z výroků moudrého krále Šalomouna říká: „Dobré jméno je lepší než dobrý olej a den smrti je lepší než den narození.“ Jak tomuto přísloví dostáli slavní novopačtí rodáci? Byty Nová Paka pro vás připravili seznam několika z nich.

Rod Suchardů

Nová Paka se mohou pyšnit slavným sochařským a řezbářským rodem Suchardů. Mezi jeho hlavní představitele patří bratři Vojtěch a Stanislav Suchardovi. Starší bratr Stanislav studoval sochařství u slavného českého mistra Josefa Václava Myslbeka. K jeho nejznámějším dílům patří socha Františka Palackého na stejnojmenném náměstí v Praze. Mladší Vojtěch Sucharda byl absolventem Uměleckoprůmyslové školy v Praze. Díky bratrově podpoře se dostal k celé řadě prestižních zakázek, mezi které například patří podíl na rekonstrukci Staroměstského orloje v Praze, výzdoba muzea v Hradci Králové, výzdoba budovy Hlavního nádraží v Praze, výzdoba paláce Koruna na pražském Václavském náměstí nebo podíl na dostavbě katedrály svatého Víta na Pražském hradě.

Jan Gebauer

Významný český jazykovědec a bohemista se narodil v novopacké vesničce Úbislavice. Jako dospělý působil nejprve jako děkan a později i jako rektor pražské Univerzity Karlovy. Spolu s prvním československým prezidentem Tomášem Gariguem Masarykem a Josefem Gollem se podílel na odhalení nepravosti Rukopisů královédvorského a zelenohorského.

Bohumil Kafka

Dalším novopackým rodákem, o kterém se v našem prvním díle zmíníme, byl sochař Bohumil Kafka. Sochařskému řemeslu se vyučil u Stanislava Suchardy, kterému pomáhal se sochou Františka Palackého v Praze. Později se stal profesorem sochařství na Akademii výtvarných umění. Mezi jeho nejznámější realizace patří především socha Jana Žižky na pražském Vítkově, pomník Josefa Mánesa v Praze nebo busta T. G. Masaryka v pražském Národním muzeu.

Nová Paka odjakživa byla oblíbeným místem k životu. Ne nadarmo v nich i dnes žije více jak devět tisíc obyvatel. Byty Nová Paka v současné době nabízí celoroční bydlení v nových bytech přímo v tomto krásném historickém městě na úpatí Krkonoš.

COPYRIGHT © 2022 / bytynovapaka.cz

Kontakt    Facebook Instagram Linkeding