Slavní rodáci Novopacka – 2. díl

V našem pokračování po putování slavných rodáků z Nové Paky vám dnes Byty Nová Paka představí další tři známé osobnosti mající osobní vazbu na toto krásné město v podhůří Krkonoš.

Josef Tulka

Josef Tulka patří ke známým malířům spojovaným s érou Národního divadla v Praze. Narodil se 3. ledna 1846 v Nové Pace a poté absolvoval gymnázium v Jičíně. Po studiích se živil jako učitel kreslení. Jeho první významnou zakázkou byla výzdoba vstupní části Thunovského paláce na pražské Malé Straně. Jeho práce se stala žádanou i ve Vídni, kde se spolu s Františkem Ženíškem, Felixem Jeneweinem a Maxem Pirnerem podílel na výzdobě vídeňského Votivního kostela. Mezi jeho nejznámější práci ale patří podíl na výzdobě Národního divadla v Praze. Zajímavostí je, že jeho fresky přežily požár divadla v roce 1881.

Vladimír Svatý

Pro mnoho Čechů je jméno Vladimíra Svatého neznámým pojmem. Přesto se tento český vynálezce nesmazatelně zapsal jako průkopník v oblasti textilního strojírenství. Narodil se 19. září 1919 v Nové Pace a pracoval v rodinné tkalcovně až do jejího znárodnění v roce 1948. Odjakživa zdokonaloval techniku tkaní, což vedlo k tomu, že si v roce 1947 patentoval první tryskový tkací stroj. V roce 1950 pak vymyslel první hydraulický tkací stroj, který slavil velké úspěchy po celém světě.

Otakar Hrubý

Dalším ze slavných rodáků Nové Paky byl Otakar Hrubý. Narodil se 1. listopadu 1913 a stal se nejen československým pilotem, ale i pilotem slavné britské RAF. Za svoji službu během druhé světové války získal řadu československých, britských i francouzských ocenění. Od roku 1948 byl v Československu perzekuován a vězněn. Otakar Hrubý zemřel ve svém rodném městě 15. května 1993 v nedožitých 80 letech.

Byty Nová Paka v současné době nabízí nové byty o různých velikostech. Dejte nám vědět a můžete si je přijít nezávazně prohlédnout.

COPYRIGHT © 2022 / bytynovapaka.cz

Kontakt    Facebook Instagram Linkeding