Nová Paka: 3 zajímavosti, o kterých jste možná nevěděli

Nová Paka jsou historickým městem s více jak 650 let starou historií. Jak dobře toto město znáte? Připravili jsme pro vás 5 zajímavostí, o kterých jste možná nevěděli. Třeba vás překvapí.

1. zajímavost: Město sochařů

Věděli jste, že z Nové Paky pochází řada známých českých umělců, zejména sochařů? Tak například:

  • Jezdecká socha Jana Žižky na pražském Vítkově – jejím autorem je novopacký akademický sochař Bohumil Kafka, který se zde v roce 1878 narodil.
  • Pomník Františka Palackého v Praze – autorem tohoto pomníku je další místní rodák Stanislav Sucharda, narozený v roce 1866.
  • Autor dřevořezeb apoštolů na staroměstském orloji v Praze – je jím bratr Stanislava Suchardy, sochař Vojtěch Sucharda. I on se narodil v Nové Pace, a to v roce 1884.

2. zajímavost: Převezený dřevěný kostelík

Novopacký továrník Otto Kretschmer nechal v roce 1930 přemístit na svou zahradu dřevěný pravoslavný kostelík. Stavba se původně nacházela v obci Obava nedaleko Mukačeva na Zakarpatské Ukrajině. Kostelík pochází z období mezi lety 1690 až 1710. Přestože dodnes leží na soukromém pozemku v Nové Pace, je možné jej po dohodě navštívit.

3. zajímavost: Novopacké pivo

Nová Paka se pyšní vařením piva už od 14. století. V roce 1563 ale celé město včetně pivovaru vyhořelo. Nové oprávnění k výstavbě pivovaru dostala Nová Paka až o 20 let později v roce 1583. Roku 1610 ale novopačtí vyměnili várečné právo za osvobození od dávek a roboty, a tak se Nová Paka musela spokojit s pivem z nedalekých Dřevěnic. Přestože se novopačtí následující desítky a stovky let snažili o obnovení pivovaru, bylo jim vyhověno až 1. dubna 1870, kdy byl oficiálně založen nový pivovar. Přes různá složitá období se novopacké pivo vyrábí dodnes. Místní pivovar své produkty vyváží do 35 zemí světa.

V Nové Pace pokračuje také výstavba nových domů. Aktuální a nejatraktivnější projekt jsou Byty Nová Paka. Více o projektu vám sdělí realitní makléř Nová Paka.

COPYRIGHT © 2022 / bytynovapaka.cz

Kontakt    Facebook Instagram Linkeding