Historie města Nová Paka

Nedaleko Jičína v Královéhradeckém kraji se nachází historické město Nová Paka. Žije v něm více jak devět tisíc obyvatel. Co všechno ale víme o jeho historii? Kde se vzalo jeho netradiční jméno? Přinášíme vám několik zajímavých historických faktů o tomto klenotu podhůří Krkonoš.

První zmínka

Přestože se dá předpokládat, že historie města Nová Paka sahá dál do minulosti, první prokazatelná zmínka o tomto městě pochází z roku 1357. V dochovaném dokumentu týkajícím se dosazení jistého Pavla na uvolněné místo faráře místního kostela svatého Mikuláše se doslova píše: „Paulu ad presentacionem nobilis domini Benesij de Oldenburg dicti de Wartemberk ad ecclesiam in Juveni Paca, per mortem Wenzeslai plebani vacantem, fuit confirmatus“. Tento konfirmační zápis, vzniklý za osobní přítomnosti českého šlechtice Beneše z Vartemberka, zmiňuje Paku jako „Mladou“.

Původ jména

Za zmínku stojí i pravděpodobný původ netradičního jména „Nová Paka“. Existují dvě varianty vysvětlení.

Jméno „Paka“ jednak údajně vzniklo z praslovanského přídavného jména „paký“. Od toho se koneckonců odvozuje i dodnes používaný výraz „pako“. Obě mají stejný význam, totiž označení pro hloupého, bláznivého, nešikovného, naivního nebo nemotorného. Protože je název jména v množném čísle, zdá se, že výraz „Nová Paka“ měl být označením pro „nové bouřliváky“ neboli mladé rebely, kteří na tomto místě žili.

Druhou verzi původu jména bychom mohli najít v geografii. Přídavné jméno „paká“ totiž může znamenat i „protilehlý“ nebo „opačný“. V takovém případě by se město jmenovalo „Mladá Protilehlá“ a evidentně se vztahovalo na geografické označení.

Současnost

Nová Paka jsou místem se vzrůstající populací. Protože se nachází v blízkosti nejvyšších českých hor Krkonoš, jsou atraktivním místem pro sportovce, turisty i rodiny s dětmi. Proto si vám dovolujeme představit unikátní projekt Byty Nová Paka, který nabízí moderní bydlení v této krásné části naší země. Pro více informací se obraťte na realitní kancelář Nová Paka.

COPYRIGHT © 2022 / bytynovapaka.cz

Kontakt    Facebook Instagram Linkeding