Architektura Nové Paky aneb jaké nemovitosti stavěli naši předkové – 1. část

Město Nová Paka je místem, kde se potkává minulost s moderní současností. Najdete v něm především mnoho zajímavých historických budov vyprávějící příběhy našich předků. Současnou podobu města ale určují i moderní nemovitosti. V prvním díle pohledu na novopackou architekturu se zaměříme na architekturu historickou. Představíme vám několik významných pamětihodností, které stojí za návštěvu.

Pavlánský klášter s kostelem Nanebevzetí Panny Marie

Pavlánský neboli paulánský klášter je nejcennější barokní památkou Nové Paky. Založen byl roku 1655 Marií Evou z Tiefenbachů. Podle návrhu Kryštofa Dienzenhofera jej postavil jezuita Jakub Blažejovský. Schodiště bylo dostavěno o několik let později, v roce 1737. Samotný klášter byl následně v roce 1785 zrušen.

Kostel svatého Mikuláše

Na hlavním novopackém náměstí v centru města se nachází farní kostel svatého Mikuláše. První zmínka o něm pochází už z roku 1357, kdy byl kostelík dřevěný a bez věže. Roku 1564 kostelík shořel a na jeho místě byl vystavěn kamenný gotický kostel přestavěný do barokního stylu. Roku 1827 ale kostel znovu vyhořel, a proto byl roku 1872 přestavěn do současné novogotické podoby.

Morový sloup

Mariánský neboli morový sloup nacházející se rovněž na hlavním Masarykově náměstí v Nové Pace stojí na svém místě už od 18. století, konkrétně od roku 1716. Kromě samotného sloupu s Pannou Marií jsou součástí sloupu i čtyři další sochy svatých. Jde o Jana Nepomuckého, Jana Evangelistu, svatého Rocha a svatého Sebastiana.

V druhém díle o novopacké architektuře se podíváme na moderní architektonické počiny. Sháníte-li jakoukoli nemovitost v Nové Pace a jejím okolí, obraťte se na realitní kancelář Nová Paka. Poskytne vám aktuální tipy nejen na pronájem, ale i na samotný prodej.

COPYRIGHT © 2022 / bytynovapaka.cz

Kontakt    Facebook Instagram Linkeding