Architektura Nové Paky aneb jaké nemovitosti stavěli naši předkové – 2. část

Navštívíte-li město Nová Paka, možná v něm budete hledat především historické památky. Nenechte se ale zmýlit. Novopacká architektura je obohacena i o několik moderních staveb, které město posouvají do 21. století. O jaké konkrétní stavby jde?

Autobusový terminál Nová Paka

Desetitisícové město Nová Paka bylo v roce 2021 obohaceno o moderní stavbu autobusového terminálu přímo v centru města. Pražské architektonické studio Loca Plan navrhlo nepravidelný tvar střechy, aby se celá stavba přizpůsobila okolním ulicím. Terminál se skládá ze svou budov. Jedna má tvar obdélníku, druhá čtverce. Ve větší budově je odbavovací hala, veřejné záchody a půjčovna kol v systému B+R, neboli „bike and ride“. Menší z budov pak poskytuje zázemí pro odbavovací halu. V celé stavbě jednoznačně dominují materiály jako je beton, ocel, dřevo a sklo.

Nízkoprahový klub

Druhou, architekty oceňovanou moderní nemovitostí Nové Paky, je Nízkoprahový klub. Nachází se v sousedství farního kostela svatého Mikuláše v místě, kde byla v roce 1721 postavena škola s městskou solnicí a špitálem. Do své nynější novorenesanční podoby byla budova přestavěna v roce 1889 architektem Jaroslavem Bretou. Až donedávna budovu využíval nízkoprahový klub fungující v nadzemním podlaží objektu. Suterén budovy ale začal chátrat a byl nevyužívaný. V roce 2016 přišlo město Nová Paka s myšlenkou prostory zpřístupnit veřejnosti. Projektu se ujalo architektonické studio atakarchitekti. Přestavba realizovaná v roce 2021 spočívala ve zhotovení bezbariérové klesající rampy a dřevěného přistavěného závětří.

Realitní makléř Nová Paka je připraven vám vyjít vstříc s hledáním nových objektů na území tohoto krásného města. Součástí aktuálních nabídek je i moderní projekt Byty Nová Paka.

COPYRIGHT © 2022 / bytynovapaka.cz

Kontakt    Facebook Instagram Linkeding