Hrady na Novopacku

Slavný anglicko-irský státník Edmund Burke kdysi prohlásil: „Ti, kteří neznají historii, jsou odsouzeni ji opakovat.“ Ať už historii a dějepis milujete nebo ne, občas stojí za to znát to, co se okolo vás stalo před mnoha lety. Byty Nová Paka vám přinášejí stručný pohled do historie hradů, které tady u nás na Novopacku máme.

Kumburk

Markvart z Vamberka založil ve 14. století majestátní hrad na severu jičínské kotliny. V 17. století byl hrad vězením i rodinnou usedlostí zároveň. Jeden z majitelů – Zikmund Smiřický – zde například jedenáct let věznil svoji dceru Elišku, která se zamilovala do chlapce neurozeného původu. Císař Leopold, který se obával o svou politickou moc, nechal Kumburk zcela zbořit pro jeho pevné opevnění. Na Kumburku je prý schován velký poklad, který hlídá kohout s ohnivýma očima. Při návštěvě na vás čeká malebná nově postavená vyhlídka.

Pecka

Hrad Pecka je často nazýván perlou Podkrkonoší. Vystavěn byl ve 14. století a jméno dostal podle kopce, na kterém stojí. Historicky jedním z majitelů hradu byl i spisovatel Kryštof Harant z Polžic a Bezdružic. Zajímavostí hradu je 56 metrů hluboká studna umístěná v jižní straně nádvoří.

Tip: Pokud hrad navštívíte, určitě si zaplaťte okruh s hradní vyhlídkou. Čeká na vás úchvatný výhled na celé Krkonoše, včetně Sněžky a Černé hory.

Levín a Pravín

Levín a Pravín jsou zaniklé zříceniny hradů pocházející ze 14. století. Od sebe jsou vzdáleny asi jeden kilometr. Hrad Levín, nacházející se nedaleko Levínské Olešnice, byl založen roku 1333. Pravín byl pravděpodobně rodovým sídlem zemanů ze Ždírce. Podle pověsti by měly být oba hrady spojeny podzemní chodbou.

Byty Nová Paka, které nabízí moderní bydlení v této krásné části Novopacka, vám aktuálně nabízí nové byty různých velikostí. Pro více informací se obraťte na realitní kancelář Nová Paka.

COPYRIGHT © 2022 / bytynovapaka.cz

Kontakt    Facebook Instagram Linkeding