Slavní rodáci Novopacka – 5. díl

V dalším díle putování po slavných novopackých rodácích se podíváme na osobu známého sochaře Ladislava Zivra, který je s Novou Pakou blízce spjat.

Pokud je pro vás prodej bytu Nová Paka aktuální záležitostí, třeba vás tento článek ještě více inspiruje k pořízení nemovitosti v tomto krásném městě.

Ladislav Zivr

Ladislav Zivr, významný český sochař a umělec, se narodil 23. května 1909 v Nové Pace. Jeho tvorba je hluboce zakořeněná v regionu, který ho formoval, a jeho díla jsou známá po celém světě. Zivr patří mezi klíčové postavy českého sochařství 20. století a jeho tvorba je považována za výjimečnou díky své originalitě a osobitému stylu.

Zivr studoval na Uměleckoprůmyslové škole v Praze pod vedením profesora Jaroslava Horejce, kde se naučil základy sochařského řemesla. Jeho první významné práce vznikly již ve 30. letech, kdy se začal profilovat jako výrazný představitel moderního sochařství. V jeho dílech se často objevují motivy inspirované přírodou, lidskými emocemi a filozofickými otázkami.

Nejznámější dílo

Jedním z jeho nejznámějších děl je "Hlava Krista", která ztělesňuje jeho schopnost kombinovat realistické a abstraktní prvky. Zivr byl také ovlivněn surrealismem, což se projevilo v jeho pozdějších pracích. Jeho tvorba je charakteristická použitím různých materiálů, jako je bronz, kámen a dřevo, což mu umožnilo dosáhnout jedinečných textur a tvarů.

Navzdory svému uměleckému úspěchu zůstal Ladislav Zivr vždy pevně spojený se svým rodným městem. Nová Paka, malebné městečko v Královéhradeckém kraji, je místem, kde strávil většinu svého života a kde čerpal inspiraci pro svá díla. Mnoho jeho soch je umístěno v místních parcích a veřejných prostranstvích, což přispívá k tomu, že Nová Paka je často nazývána "městem soch".

Pro obyvatele a návštěvníky Nové Paky je Ladislav Zivr nejen uměleckou ikonou, ale i symbolem kulturního dědictví města. Byty Nová Paka se tak mohou stát atraktivnějšími pro ty, kteří hledají unikátní místo k životu s bohatou kulturní historií.

Ladislav Zivr zemřel v roce 1980, ale jeho odkaz žije dál prostřednictvím jeho soch a uměleckých děl. Jeho práce jsou součástí sbírek významných galerií a muzeí, a i nadále inspirují nové generace umělců. Nová Paka může být hrdá na to, že byla domovem tak významné osobnosti českého sochařství.

COPYRIGHT © 2022 / bytynovapaka.cz

Kontakt    Facebook Instagram Linkeding