Slavní rodáci Novopacka – 4. díl

Čtvrtý díl seriálu po stopách slavných novopackých rodáků nás tentokrát zavede ke dvěma poměrně neznámým jménům. Nicméně i oni se zasloužili o pověst města Nová Paka.

Otokar Kretschmer

Otokar Kretschmer, významný český letec a válečný hrdina, má hluboký vztah k městu Nová Paka, které hrálo důležitou roli v jeho životě. Narodil se zde 25. listopadu 1914 a město je s jeho životem a kariérou úzce spjato.

Po dokončení základní školy v Nové Pace nastoupil Otokar Kretschmer na vojenskou akademii v Hranicích na Moravě, kde získal vzdělání v oblasti letectví. Po úspěšném absolvování akademie se stal pilotem československého letectva. Stejně jako mnozí jiní čs. letci, i Kretschmer po okupaci Československa nacistickým Německem uprchl do zahraničí, aby mohl pokračovat v boji za svobodu své vlasti.

Otokar Kretschmer se následně dostal do Velké Británie, kde se stal příslušníkem RAF. Byl zařazen k 311. československé bombardovací peruti, která se specializovala na noční bombardování strategických cílů v Německu. Jeho odvaha a dovednosti v kokpitu mu vynesly respekt a uznání mezi spolubojovníky i nadřízenými. Během své služby se účastnil mnoha náročných misí, které přispěly k oslabení nepřátelských sil.

Po válce se Kretschmer vrátil do Československa a stal se aktivním členem místní komunity v Nové Pace. Přestože se jeho životní dráha po válce zkomplikovala v důsledku politických změn v zemi, zůstal Kretschmer věrný svým ideálům a udržoval živý kontakt s bývalými spolubojovníky a s místními obyvateli, kteří si vážili jeho odvahy a vlastenectví.

V Nové Pace je Kretschmerův odkaz dodnes připomínán různými způsoby. Na budově, kde vyrůstal, je umístěna pamětní deska, která připomíná jeho hrdinské činy a jeho význam pro město. Místní školy a kulturní instituce často pořádají akce a výstavy věnované jeho životu a odkazu, aby i mladší generace nezapomněly na jeho přínos.

Byty Nová Paka nabízí poslední volné byty v tomto krásném podkrkonošském městě. Realitní kancelář Nová Paka vám ráda poskytne bližší informace.

COPYRIGHT © 2022 / bytynovapaka.cz

Kontakt    Facebook Instagram Linkeding