Slavní rodáci Novopacka – 8. díl

Osmý díl putování po historii slavných rodáků z Nové Paky nás zavede k osobě Cyrila Boudy. Historie Novopacka je stále jedním z mnoha důvodů, proč jsou byty Nová Paka tak žádané i dnes.

Cyril Bouda

Nová Paka, malebné město v Podkrkonoší, se může pyšnit řadou významných osobností, které se zde narodily a proslavily nejen město, ale i celou českou kulturu. Mezi tyto slavné rodáky patří i Cyril Bouda, uznávaný český malíř, grafik a ilustrátor, který svým dílem zanechal výraznou stopu v českém výtvarném umění.

Život a kariéra

Cyril Bouda se narodil 14. listopadu 1901 v Nové Pace, ve městě, které formovalo jeho dětství a které v něm zanechalo hluboké vzpomínky. Pocházel z umělecky založené rodiny – jeho otec byl známý malíř a ilustrátor Vojtěch Bouda, který hrál významnou roli v rozvoji Cyrilova talentu. Vliv otce a inspirativní prostředí rodinného domova se projevilo již v raném věku, kdy Cyril začal projevovat svůj výtvarný talent.

Bouda studoval na Akademii výtvarných umění v Praze, kde se pod vedením profesora Maxe Švabinského zdokonaloval ve svém umění. Již během studií se projevil jeho výrazný talent pro ilustraci, který se později stal jedním z hlavních rysů jeho umělecké kariéry. Cyril Bouda byl známý svou precizní a detailní prací, což mu umožnilo vytvořit rozsáhlé dílo, které zahrnuje ilustrace, grafiky, ex libris a plakáty.

Boudovo dílo je charakteristické svým stylem, který spojuje realistické zobrazení s jemnou stylizací a citlivým zachycením atmosféry. Jeho ilustrace se objevily v mnoha knihách českých i zahraničních autorů, a to jak pro děti, tak pro dospělé. Mezi jeho nejznámější ilustrace patří ty k dílům Karla Jaromíra Erbena, Boženy Němcové a Aloise Jiráska. Bouda také ilustroval knihy světových klasiků, což výrazně přispělo k popularizaci jejich děl v Československu.

Vztah k Nové Pace

Ačkoli většinu svého života Cyril Bouda strávil v Praze, kde se věnoval umělecké a pedagogické činnosti, Nová Paka pro něj zůstala místem, ke kterému se vždy rád vracel. Město, kde prožil své dětství, mělo v jeho srdci zvláštní místo a bylo zdrojem inspirace pro mnoho jeho děl. Nová Paka, se svou krásnou krajinou a bohatou historií, byla pro Boudova díla častým motivem, a to jak v ilustracích, tak v grafikách.

COPYRIGHT © 2022 / bytynovapaka.cz

Kontakt    Facebook Instagram Linkeding